Monday, December 28, 2009

anak emas bapak aku la tu....~

SMK Seremban 2 catat peningkatan drastik

SEREMBAN – Pencapaian pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban 2 dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) amat membanggakan apabila 28 pelajarnya berjaya memperoleh semua A berbanding keputusan tahun lepas.

Tinjauan Sinar Harian di sekolah terbabit mendapati keputusan PMR sekolah kerajaan serta sekolah berasrama penuh (SBP) di negeri ini meningkat.

Mutiara Malek yang berjaya meraih 8A pula mahu membalas jasa ibu bapa yang menjadi pendorong.

Menurut Mutiara, kejayaan diperoleh adalah hadiah teristimewa buat dua ibu bapanya.

“Saya tidak dijanjikan hadiah lumayan, tetapi saya mendorong diri untuk berjaya dan jasa ibu bapa perlu dibalas. Ini yang saya mampu kerana masih belajar.

“Selain itu, saya juga mahu menjadi contoh dan teladan kepada adik-adik saya,” kata anak ketiga daripada 7 beradik ini.

SMK Seremban 2 adalah sekolah kerajaan yang menunjukkan prestasi cemerlang pada tahun ini.

p/s: ini adalah sebahagian dari beritan daripada akhbar sinar 25hb disember 2009 edisi melaka/n9..di dalam gambar ialah adik aku..mesti la tumpang bangga seyh...~ xp


Thursday, December 24, 2009

kami datang..kami lihat..kami terjun!!!!


ini kisah aku, pali, alop, pacat, pami, toni, dan aiman....

kami beramai-ramai telah pergi menyerang Sagil..

dengan kekuatan pasukan seramai tujuh orang macho dan hangat telah berjaya menakluk Sagil dalam tempoh 3 jam sahaja...

kami datang..kami lihat..kami terjun!!!!

walaupun hujan sekejap-sekejap di samping bunyi siren amaran di Sagil tidak mematahkan semangat murni kami sepasukan berjuang di air yang cetek..

akhir kata..terima kasih kepada semua kengkawan yang telah menjayakan misi di Sagil..

raikan kemenangan!!!!




p/s: dah lama tak rase seronok camni~

Wednesday, December 23, 2009

they say..k.y.m.e...


aku sedang berada di melaka..
aku ada misi di sini..
misi aku adalah menjaga rumah baru kakak aku..
beliau baru sahaja pindah ke situ dari rumah mentuanya..
bagusnya mereka dah ada rumah sendiri..
aku pun mau rumah sendiri satu hari nanti..
selain dari jaga rumah..
aku juga telah menjadi pemandu kehormat kakak aku..
tiap-tiap pagi tugas aku menghantar kakak aku ke tempat kerja..
di sebelah petang pula aku mengambil beliau..
jangan tanya kenapa aku yang kena hantar kakak aku dan bukannya abang ipar aku..
aku malas nak jawab..
apa yang kamu semua perlu tahu..
kawan-kawan..aku di melaka...

aku di rumah Pali..
Pali ialah kawan baik aku..
hari ni hari jadinya..
mari ramai-ramai ucap selamat kat dia...
aku hari ini cuti kejap dari tugas aku menjaga rumah kakak aku..
sebab esok aku dan kawan-kawan ada acara..
kami nak pergi SAGIL!!!!!!!
sempena menyambut hari jadi Pali..dan Pacat...

sekian...
terima kasih....

Sunday, December 13, 2009

fin


tanggal 10 disember result kuar..
namun ari ni baru aku dapat check..
ingat nak check semalam tapi gering pulak..
well..so far result untuk final sem ni ok je..
walaupun aku mengharapkan lebih dari apa yang aku dapat..
ok laa...
boleh berbangga la jugak sebab akhirnya aku ialah seorang graduan....hehehehe...

keputusan peperiksaan: TS (TAMAT DENGAN AD)

wah..wah..rasa sedey pulak..
kenangan bersama kengkawan kat uitm kampus bandaraya melaka..
aku akan rindu semuanye..
pengalaman belajar selama 3 tahun ni for sure akan menjadi kenangan yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila...

aku sayang semua kengkawan aku!!!!!!!

uitm kampus bandaraya melaka di hatiku......sob!sob!


p/s: tahniah untuk aku dan untuk semua......

Friday, December 4, 2009

kesakitan lembu bernombor lapan

last week nye cerita..
baru skang nak publish..
cite pasal aku gi tolong owang kat masjid sembelih lembu korban..
tak pernah-pernah aku bangun awal..
tapi berbaloi-baloi la gak..
seronok..
terasa kemeriahan hari raya aidiladha..
next year nak bawak parang sendiri la..
nak tolong melapah lembu pulak..
ari tu tolong tombangkan lembu je..
tapi penat gak la..bayangkan le camne seekor lembu kena tahan oleh 7-8 owang..
hahahaha..
pengalaman yang sangat menarik..
lagi satu yang best...
aku dapat atasi phobia terhadap darah..
i mean yang berkuantiti agak banyak la...
sebab ada salah seekor lembu yang kitowang tumbangkan..darahnye memancut kat aku semasa tengah disembelih...
wow!
ganjarannya selepas itu..
masing-masing dapat bawak balik 1kg daging..

p/s: betul...ada lembu bercap nombor "8" kat bahagian pinggulnya..kami memanggilnya andersson...hahahahaha~

Wednesday, November 25, 2009

PERHATIAN!!!

KEPADA SEMUA PELAJAR PRAKTIKAL UiTM KAMPUS BANDARAYA MELAKA

KHAS UNTUK MEREKA-MEREKA YANG DIARAHKAN OLEH LECTURER UNTUK MEMBUAT TESIS MENGGUNAKAN HARD COVER

JANGAN BUAT HARD COVER ANDA DI KEDAI ZR (MARA LAMA YANG BETUL-BETUL DI TEPI JALAN)

SEBAB APA?

SEBAB SEPATUTNYA HARI INI TESIS AKU SIAP DENGAN JAYANYA..

TETAPI TESIS AKU SI PEKERJA ZR LAKHANAT TU SALAH BUAT..

LOGO UiTM YANG SEPATUTNYA 2x2.7cm DIORANG BUAT JADI 2.5x3cm..

AKU DAH BAGI DAH TERANG-TERANG UKURAN LOGO YANG AKU NAK TU KAT DIORANG

TETAPI DIORANG TAKNAK MENGAKU KESALAHAN DIORANG DENGAN
ALASAN SEBELUM NI DIORANG BUAT LOGO UNTUK STUDENT UiTM CAMTU GAK TAK KENA REJECT PUN NGAN LECTURER..

ALASAN LAIN..DIORANG BUAT SEKALI HARUNG DENGAN TESIS STUDENT UiTM LAIN DAN TAKKAN SEBAB AKU SORANG NYER TESIS KENA PAKAI PLAT LOGO LAIN..

WHAT THE FUCK????

CAMNE LAK TESIS AKU LAK DIPERSALAHKAN NI??

MASUK AKAL KE??

WEY BANGSAT!!!

AKU CUSTOMER LA...AKU CAKAP 2x2.7 TU...2x2.7 LA...

YANG KEPALA HOTAK KOWANG IKUT SESUKA HATI BUAT 2.5x3 KENAPA BANGSAT???
AKU SANGAT MARAH...

PLAT TAKDE LA...

NAK TEMPAH PLAT RM50 LA..

IT'S THAT MY DAMNED FUCKING PROBLEM YOU FUCKING IDIOT????

YANG TAMBAH CIBAI..PLAT 2x2.7 ADA PULAK???

HAMPEH!!!

NAK TAK NAK AKU TERPAKSA TAMPAL JE LOGO YANG SALAH BUAT TU..

1JAM LEBIH DARI SEREMBAN KE MELAKA..CAMNI LAK JADI???
PERGH...MACAM SIAL DOWH...

JADI..IKUT CAKAP SAYA...
JANGAN BUAT HARD BOUND OR HARD COVER DI ZR...

p/s: semua maki hamun dan carutan ditujukan khas kepada semua pekerja-pekerja ZR sahaja....dan hell yeah!!! aku sangat MARAH!!!!!!!!

Tuesday, November 24, 2009

antologi gerudi

it's been a while..
da lama tak update blog..
maaf lah kepada "pembaca setia" blog aku ni...(kalau la ada)
bukan takde cerita tapi..maklum je la kat rumah saya takde internet..
nama pun takde internet..inikan pulak nak POTONG!! POTONG!!(baca seperti disuarakan di iklan)
takpe..nanti adik aku dapat PMR 8A nanti..aku suruh dia mintak ayah pasang internet..
hahahahahaha...
ada je banyak cerita aku nak war-warkan kat kalian..
tapi tak tau la berbaloi-baloi(sebut cam dalam iklan gak~) ke tak untuk dipublish..
owh ye..
aku sekarang sedang mengusahakan tanaman anggur secara berjayanya..
dan aku dah gemuk kerana dijangkiti influenza makan yang serius..
siot~
aku nak keluar dari sini~ terdengar suara dari benakku...
ya..aku nak keluar dari sini.........
p/s: saya single dan available.....lagi~ "hau patetik"

Thursday, October 29, 2009

suatu hari di petang selasa

suatu hari...
lelaki1 pergi ke rumah kawannya iaitu lelaki2..
untuk mengambil cd installer spss versi 12..
sebaik sahaja kereta lelaki1 tiba di depan rumah lelaki2..
kelihatan bapa si lelaki2 baru sahaja mahu keluar..

"assalamualaikum pakcik..H****** ada?"

"ada..masuklah.."

"eh..pakcik nak keluar kereta ke?"

"oh..tak..kereta pakcik kat depan tu.."kata bapa si lelaki2 sambil menuju ke kereta proton saga 1980 di seberang jalan..

si lelaki1 mematikan enjin kereta sebaik sahaja lelaki2 keluar menjemputnye masuk..

"takpe la s***..kat luar je..aku malas nak bukak kasut..gipun aku da lambat ni..mak aku tadi da mesej tanya aku katne..hahaha~"

"em..ko tunggu jap.."kata lelaki2 kepada lelaki1..

"eh s***..kalo ada buku MR..bak sini skali ar.."

"ye!!"tak lama lepas tu.."nah" sambil memberi cd dan buku yang diminta lelaki1..

"ko bila konvo?"

"ape la ko ni k***..da lepas da ari sabtu ari tu.."

"hah??yeke?apsal kowang tak contact aku?ley aku datang tengok kowang konvo..."

"alah..susah-susah je ko nanti..ramai owang..gipun budak-budak ni terus je rushing balik..ko tau je la bebudak kita kan ramai dak borneo..eh..kereta ko ke tu?"sambil menuding jari ke arah kereta naza suria di depan rumah..

"taklah..tu kereta bapak aku..pinjam je..tadi aku gi USIM nak collect data.."

"abih kereta kancil ari tu ne?

"da trade in ngan kereta ni la..susah aku nak gerak gi ne-ne skang ni..kalo kereta kancil dulu..melaka..klang..sampai je..keta baru ni..nak pakai kena mintak izin dulu beb..haih~"

"hahaha..padan muka..sapa suruh ko duduk ngan mak bapak?"

"eleh..ko tu?2x5.."

"tu la pasal.."sambil memandang ke dalam rumah..lelaki2 menyelowkan volume suarenye"sampai skang aku takde keje tetap..tu tak boleh..ni tak boleh..haih~ ko kira untung la dapat pakai keta..."

"em..aku abis viva isnin depan..aku ingat nak merantau.."

"ko nak gi ne?"

"aku nak cari kerja luar dari seremban..tension beb duk seremban.."

"aku pun sama.."

"ok la s***..aku gerak dulu..kang bising mak aku kang aku balik lewat..gipun nak main bola.."

"ok..pe-pe hal roger"

lelaki1 pun beredar dari situ..

ape yang kowang boleh nampak dari citer ni?
lu pikir la sendiri~




Tuesday, October 20, 2009

for 21st october 2009.....

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa
Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita ‘kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita ‘kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

p/s: especially for you......selamat ulangtahun ke 23~
kereta sudah tiada....apa mau buat??jalan kaki lorhh~

Saturday, October 17, 2009

kantoi

dua sekawan..
seorang laki dan seorang perempuan..
sedang berbaris di kaunter tiket TGV sambil berbincang nak tengok movie apa hari tu..
tetiba..telefon bimbit si lelaki tadi mendendangkan nada dering "Imperial March" menandakan seseorang yang penting sedang berada di talian..

"hellow..assalamualaikum, mak.."

"waalaikumussalam...ngah..kau kat ne?"

"angah..emm.." sambil memandang kawan perempuannya tadi.."angah kat jusco.."

"yeke?ngah..ko tolong kejap ngah..keta ayah rosak kat opis..ko gi amik ayah kejap.."


"alamak...errr.." berjalan keluar dari barisan..kawan perempuan tadi hanya mengikut si lelaki tadi kehairanan..

si lalaki itu menyambung.."mak..sorry la..angah kat jusco..bukit tinggi..."

"hah??camane ko boleh sampai ke sana pulak??" tinggi suara emak lelaki tadi di hujung talian..

"err..angah kuar ngan kawan.."

"abih tu..camane mak nak gitau ayah ni???"

lelaki tadi hanya terdiam..

"hmm..pandai-pandai la ko jawab ngan ayah balik karang.."

"takpe mak..angah balik sekarang.." dan perbualan ditamatkan..

"nape ni?" tanya perempuan yang hanya berdiam diri dari tadi..

"keta bapak aku rosak la..mak aku suruh gi amik.."

"hahaha..habis tu camne ni?nak tengok movie atau nak balik?"

si lelaki berfikir sejenak.. "jum la balik..sowie la ek..tak dapat nak tengok movie ngan ko.."

"it's okay~"

balik tu..si lelaki teruk dibebel oleh emaknya....

p/s: lain kali..gitau keluarga anda ke mana saja anda pergi..jika anda masih duduk dengan parents anda..kan da kantoi..padan lah muka~


Friday, October 16, 2009


aku rindu dia~



hari-hari mau!!!

pada suatu hari..di sebuah rumah yang tak usang..kelihatan si abang sedang menguji adiknya yang darjah 1 tentang hari-hari dalam seminggu dalam bahasa inggeris...

abang: adik..cuba sebut hari isnin dalam bahasa inggeris..

adik: MONDAY!

abang: pandai...hari rabu?

adik: WEDNESDAY!

abang: jumaat pulak?

adik: emmm....haa..FRIDAY!

abang: pandainye adik abang ni..dalam seminggu ada berapa hari?

adik: emmm..(sambil mengira dengan jari-jemari)..ada sembilan!!!

abang: (terkejut)..eh??apahal pulak ada sembilan??

adik: yelah tengok ek adik kira..SUNDAY..MONDAY..TUESDAY..WEDNESDAY..
THURSDAY..FRIDAY..SATURDAY...YESTERDAY..HOLIDAY!!!!
haaa..kan ada sembilan!!!

abang: aduh..sape la ngaja ko ni???






p/s: bebudak sekarang memang bijak..aku pun tak penah terpikir sume tu~

Thursday, September 17, 2009

tifiafadafa tafajukfuk~

"kenapa sukar melafazkan maaf..
atau memaafi sesama insan?
adakah kerna prinsip yang entah apa-apa?
ataupun ego semata-mata?
ingatlah wahai kawan..
sedangkan Nabi ampunkan umat..
inikan pula kita..umat yang kerdil cuma!" -AKU
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN~

elergi sepi...banyak la kau!!!

hari tu masa mula-mula start puasa..
aku ada gitau dalam post aku yang setiap kali bulan puasa..banyak mende jadi kat aku..
hahaha~
biar aku gelak dulu..
walaupun bukan cerita lawak yang terjadi..
tapi..entahlah..
sebenarnya ia lebih kepada tragedi..
tragedi di bulan ramadhan..
walaupun tak seteruk kalau dibandingkan mereka-mereka yang bernasib lebih tak baik..
tapi..dah cukup wat kepala hotak aku berserabut..
cukup membuatkan aku..aku rasa..hidup ni memang teruk~
ooppss..bukan bermaksud aku tak bersyukur atau redha dengan apa yang ada..
tapi..kesal..sebab yang berlaku sume disebabkan oleh diri aku..
sengal bukan??
ya..aku memang bodoh..
ya..kengkadang aku kurang bijak..
ya..aku t'lah tersilap langkah..
tapi bukankah aku telah menyesal??
ya..aku kesal dengan kebodohan aku..
kesal dengan apa yang aku lakukan..
untuk yang tahu apa yang berlaku..mungkin ianya tak sebesar mana pun..
tapi pada aku..yang kena..aku tak leh nak kata apa??
pada mereka yang aku dah buat salah tu..
sekali lagi...MAAF ku pohon..seikhlas hati..
aku tau..dah banyak kali dah ni..aku wat salah..
tapi aku cuma insani..tak perfect..tak sempurna..
hanya lafaz maaf yang mampu aku lakukan..
tengok!!
kau tahu tak betapa seksanya aku??
menunggu..kau mengatakan "aku maafkan kau" keluar dari mulutmu sendiri???
aku tahu aku hanya bertepuk sebelah tangan..
kau anggap aku hanya kawan..
tapi..dengan berdiam diri begini..
tak terlintaskah di hati dan fikiran kau..
aku sememangnya special dalam hidup kau??
pada aku....
kau memang special..
aku tak boleh hidup tanpa kau..
memang..memang dulu sebelum kau datang aku memang boleh hidup sendiri..
tapi tu dulu..
aku tau kau mengerti maksud aku..
cuma buat-buat tak tau..
aku tak tau nak cakap apa lagi??
kalau aku teruskan..tak tau la apa yang aku merepek lagi..
tapi ingatlah..
aku akan menanti..
walau derita..
walau terseksa..
aku mengaku aku cintakan kau..
aku akan menunggu.......

p/s: kepada kau yang buat-buat tak mengerti~

Thursday, September 3, 2009

papan-papan tanda-tanda

aku jumpa gambar-gambar ni masa bosan-bosan ari tu..

tergelak terbahak gak bile tengok gambar-gambar ni..

just nak share ngan kowang..

enjoy!




kerana tidak berhati-hati..kan da jatuh~



kid sex change???




go..go what??




death?? fine??




penceroboh..pikir la bebaik..




pale hotak punye signboard!!




sign yang bagus untuk kanak-kanak~




terima kasih!




good advice?




ape yang spesel??




town ni memang horor~




sapa mau duduk atas mereka??





kombinasi yang...sesuai kerr??




wtf????




owh..masuk akal gak...




makan budak??




sapa punya kerja nih???




set breakfast yang sihat??




denda bagi mereka yang kencing berdiri..potong........



sape la cikgu english diowang ni???



acara memacak bendera

aku suka-suka memacak bendera di kereta orang~

aku bersama staff PPSHK suka-suka melompat kegembiraan..nak sambut merdeka la katakan~


bergambar kenangan suka-suka bersama-sama staff PPSHK~

peristiwa hari jumaat 28 0gos 2009
upacara mengedar bendera jalur gemilang
sempena menyambut hari kemerdekaan malaysia ke-52

sepetang di hari jumaat

Peristiwa ini berlaku hari Jumaat minggu lepas..kalau tak silap aku 28 haribulan Ogos..
Masa tu aku dalam perjalanan pulang ke rumah aku di Seremban dari tempat praktikal aku di Nilai..
Oleh kerana meter minyak aku dah menyala, maka terpaksalah aku singgah di sebuah stesen minyak di Bandar Nilai..
Masa itu di stesen tersebut ada seorang budak perempuan Melayu sedang meminta derma..
Aku selalu tiap-tiap minggu isi minyak di situ jadi keadaan tersebut taklah menjadi asing untuk aku..
Semasa aku pergi membuat pembayaran di kaunter, aku lihat budak tersebut sedang meminta derma di sebuah kereta kancil dan pemandunya seorang pakcik sedang mengisi minyak..
Selepas beberapa ketika di situ, budak itu beredar ke pelanggan stesen yang lain dengan wajah sugul..mungkin kerana dia tidak dapat apa yang dihajatinya..iaitu derma ikhlas..
Setelah selesai aku memberi minum kereta aku..tergerak hati aku nak menderma sedikit kerana aku pun ada duit lebih..
Lalu aku memanggil budak tersebut dan memberikannya beberapa not biru..
Dengan wajah keletihan tanpa senyum..”terima kasih, semoga Allah memurahkan rezeki encik..”
Aku senyum..”sama-sama..”
Semasa aku masuk ke dalam kereta dan mula menghidupkan enjin kereta aku toleh ke arah kereta kancil biru tadi..aku lihat pakcik driver kereta itu sedang memikirkan sesuatu dan mula mengambil duit dari dompetnya dan memanggil budak perempuan tadi..mungkin untuk menderma barangkali..
Aku tersenyum sendirian..mungkin kerana dia nampak aku menderma tadi kot yang mendorong dia terbuka hati nak turut sama menderma..
Sebab tadi aku perasan masa aku menghulurkan derma kepada budak itu pakcik kereta kancil biru tu sedang memerhatikan aku..
Alhamdulillah..tu je yang mmpu aku ucapkan ketika itu..

Thursday, August 27, 2009

MERDEKA!!!

~SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 52 ~

Wednesday, August 26, 2009

pahlawan gergasi merah kembali!!!






Siri popular Jepun terbitan Tsuburaya Productions, Ultra Galaxy The Movie: Mega Monster Battle bakal menggegarkan pawagam di Jepun pada hujung tahun ini dengan filem terbarunya Mega Monster Battle: Ultra Galaxy Legends -The Movie (Daikaiju Batoru Urutora Ginga Densetsu -The Movie).


Watak-watak antagonis bagi siri terbaru ini bukan lagi raksasa, tapi Ultraman! Watak terbaru Ultraman iaitu Ultraman Belial, menjadi Ultraman jahat yang pertama sejak bermulanya sejarah francais Ultraman sejak 43 tahun yang lalu. Belial dalam filem ini telah dikurung di dalam penjara angkasa sejak beribu tahun yang lampau oleh Ultraman King.


Ultraman Beliel




Cerita bermula apabila Belial berjaya melepaskan diri dari penjara angkasa dan merancang untuk menggunakan Giga-Battlenizer bagi mengawal 100 ekor raksasa jahat serta menakluk galaksi. Latar tempat bagi filem ini ialah Nebula M-78 yang terletak di Bintang Ultra iaitu planet asal bagi majoriti semua suku sakat Ultraman. Memandangkan pertempuran kali ini bertempat di planet asal Ultraman, tiada had masa 3 minit bagi Ultraman berlawan sepertimana apabila mereka berada di Bumi.



Majalah Sponichi mendedahkan filem ini akan menampilkan 50 Ultraman dan 18 daripadanya telah diketahui iaitu Ultraman, Ultra Seven, Ultraman Jack, Ultraman Ace, Ultraman Taro, Zoffy, Ultraman Mebius, Ultraman Hikari, Ultraman King, Father of Ultra, Mother of Ultra, Ultraman Leo, Astra, Ultraman 80, Yullian, Ultraman Neos, Ultra Seven 21, dan Ultraman Boy.




Pelakon asal bagi siri Ultraman dan Ultra Seven iaitu Susume Kurobe dan Kouji Moritsugu akan kembali memegang watak mereka sebagai Hayate (Ultraman) dan Dan Moroboshi (Ultra Seven) bagi menentang kesemua 100 raksasa jahat!!


Filem ini akan ditayangkan di Jepun pada 12/12/2009..kat Malaysia?entah..DVD je kot~







Monday, August 24, 2009

Ramadhan datang lagi..


Ya..ramadhan datang lagi..
Justeru itu..aku ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada rakan-rakan serta pembaca yang berugama Islam..
Semoga dapat kita bersama-sama membanyakkan pahala dan amalan sepanjang bulan yang mulia ini..
Oh ye..apa yang penting..IKHLAS..

p/s: Huhuhuhu..bila ingat-ingat balik..macam-macam kejadian berlaku setiap kali bulan Ramadhan..harap-harap lah kejadian yang bakal berlaku nanti adalah perkara yang baik-baik belaka..

Monday, August 17, 2009

selamat berbahagia kami ucapkan!!


sabtu yang lepas..

aku telah datang bertandang ke majlis perkahwinan seorang rakan sekolahku..

aku bukanlah dijemput secara langsung..

tapi hanya selepas salah seorang rakan sekolah ku yang lain menjemput melalui "muka buku"..

oleh kerana telah lama tidak berjumpa dengan rakan-rakan sekolahku..

aku mengambil keputusan untuk pergi walaupun sebenarnya aku ni sangat liat nak bertandang ke majlis-majlis kahwin sebelum ni..

walaupun tak berapa ramai kawan-kawan yang datang..

tapi ok la..

nama kawan aku yang kahwin tu Ros..tak tau la dia ingat lagi tak kat aku?

walau apa pun..

tahniah kepada Ros dan Wan..selamat berbahagia ke anak cucu..

kepada kengkawan yang dapat berjumpa semula selepas 5 tahun..

gembira dapat berjumpa korang balik!!

Tuesday, August 11, 2009

my weekend...part 2

sabtu, 08/08/09


aku bangun kul 9 lebih hari itu..
kawan-kawan aku, pali dan al ada kelas pagi itu..
aku bangun menawarkan diri untuk menghantar mereka..
selepas gosok gigi dan membasuh muka..tanpa mandi..aku menghantar mereka ke kampus..

selepas itu aku pulang ke rumah sewa pali di kubu..
alop tidak ke kelas kerana ada hal..dia hendak ke sentral..
aku pun bercadang nak terus balik seremban..
alang-alang aku gerak, aku hantar skali alop ke sentral..

perjalanan dari melaka ke seremban terasa jauh..dan bosan..
disebabkan antena radio jentera itu patah, aku memasang kaset..
itupun ada kaset yang tak boleh dipasang kerana sudah lama..
dah bosan menukar-nukar kaset yang aku dengari..akhirnya aku memasang kaset lagu p.ramlee..ngantuk gile..

sebenarnya hari ini aku dah berjanji dengan seseorang..
dia berada di sepang..wat part time..
dan memandangkan sepang ngan seremban ngan sepang takde la jauh sangat..
aku nak gak gi jumpa dia..(kalau sepang tu beribu batu jauhnya pun aku sanggup kot..hahaha)

aku decide untuk pulang ke rumah dulu sebelum ke sana..makan..
selesai je makan tengah hari di rumah..
termenung jap kat bilik air..
bersiap dan terus menuju ke sepang..

tapi ada masalah sikit..
aku bukannya pernah gi litar sepang sebelum ni..
jadi, ini kali pertama aku ke sana sendiri..
dengan hati keringnya aku lalu mengikut jalan dalam..(lalu kampung LBJ)

sebelum ni aku pernah lalu situ..bapak aku la bawak..sebab tiap-tiap kali raya nak balik kampung belah mak kat kuala selangor memang lalu situ..
terus tembus KLIA..terus keluar kat lebuhraya ELITE..

dengan izin Allah..
alhamdulillah..
sampai gak aku ke destinasi walaupun aku tak tau nak masuk litar sepang tu katne..hahahahaha!!

lepas aku park kereta..aku terus masuk ke dalam mencari si dia..
dia keje jual air kat situ..
bila dah jumpa dia..aku lepak la tengok kereta-kereta yang tengah berlumba masa tu..
satu perkataan je yang mampu aku luahkan..
"BOSAN"

bukan bosan ape..bosan tengok kereta-kereta tu berlumba..
mungkin bagi yang meminati sukan permotoran ni feel diorang lain..
tapi bagi aku yang lebih meminati sukan bolasepak ni..rasa cam..tertanya-tanya..
ape la yang diowang tengok sebenarnya ni..
lantak la kan..lain orang..lain selera..
mungkin aku yang tak faham..hahahaha!!!

dia mencuri sedikit masa kerja dia untuk menemankan aku..
dia cakap gerai dia tak berapa sibuk sebab tak ramai yang datang tengok race tu..
kami pun duduk la berdating kejap..
tangkap-tangkap gambar..
berbual-bual..walaupun diganggu bunyi kereta lumba yang agak bingit bunyinye..

satu lagi persoalan bermain di kepala aku..
kereta lumba ni memang kena bising-bising ek? huhuhuhu..

nak dekat pukul 5 aku pulang..
lagipun dia sedang kerja..takkan nak lepak lelama dengan dia lak?
kang tak pasal-pasal dia yang kena marah..
sebelum itu berlaku..baik aku gerak dulu..
dia nak anta aku sampai depan tapi aku tak bagi..
dah la dari tempat kitorang duduk tu ke depan sangat le jauh..(kalau jalan kaki laa..)
sebelum meneruskan perjalanan menuju ke gate depan..aku belikan dia aiskrim..
hadiah untuk dia sebab temankan aku jap..
aku rasa happy sebab dapat jumpa dia..

dalam perjalanan pulang ke rumah..
aku tak lepas-lepas senyum je..
ne taknye..
masa sebelum aku gerak pulang..kat dalam kereta masa tu..aku mesej dia..
"suka tak i datang?"
dia membalas.."suka"

aku sampai ke rumah dengan selamatnya..
namun..aku agak risau..
dia ari tu keje kat sepang tu sampai kul 3 pagi..
takpelah..dia dah besar..pandailah dia jaga diri..
gipun dia berdua ngan kawan dia..



* * *



ahad, 09/08/09


hari ni takde yang spesel..
bangun pagi..
basuh kereta..
tido balik..
bangun..
tengok tb..
petang gi main bola..
malam..tengok smallville..
pastu kat tb2 ada cite pocong..
baru tengok sikit da pening pale..
sebelum bertukar jadi migrain..aku gi tido..


tamat hari minggu aku...


ari ahad aku..bosankan?

Monday, August 10, 2009

first silverware of the season


2009 community shield winner - chelsea fc




equalizer by ricardo carvalho ~ cfc 1-1 mufc




chelsea's second goal by frank lampard ~ cfc 2-1 mufc



great save by petr cech



the winning touch by salomon kalou



let sing along lads!!!


flying high, up in the sky,

we keep the blue flag flying high,

from stamford bridge to wim-ber-ley,

we keep the blue flag flying high!!!




my weekend..part 1

jumaat, 07/08/2009

aku malas nak ke ofis ari tu..
aku jugak rasa malas hendak ke melaka..
aku ada dua pilihan..
nak ke ofis atau jumpa advisor di melaka..

namun aku takde pilihan lain menjelang aku bangun kul 10.00 pagi..
aku tak jadi ke ofis..dan aku decide untuk ke melaka ari tu..
selepas mandi dan bersiap sume..aku pun memulakan perjalanan ke melaka..
sambil memandu "jentera itu" melalui lebuh raya plus yang agak banyak juga kereta hari itu..

aku budjet aku membawa wang yang cukup untuk membayar tol..
namun apabila menghampiri exit simpang ampat..
baru aku perasan yang dalam dompet aku cuma ada rm2 sahaja..
cilakak! aku terlupa pula duit rm10 semalam aku dah guna bli topup maxis..
nak taknak aku terpaksa meneruskan perjalanan ke r&r ayer keroh..cari mesin atm..
sib baik aku tak masuk lagi exit simpang ampat..kalo tak lagi banyak kerja..

sib baik gak dalam bank aku ada la duit beberapa hengget..
lepas gak la nak bayar tol exit ayer keroh nanti yang bezanya lebih kurang rm2 dengan kadar bayaran di exit simpang ampat..
selesai satu prob..

aku sampai di kampus lebih kurang kul 12 lebih..
sebab kesesakan lalulintas yang minor di sepanjang jalan tadi..
aku agak terkejut dengan keadaan melaka ari tu..
teruk betul jerebunya..
aku pun dah start pening-pening pale..cam nak demam..

appoinment aku ngan advisor aku pada pukul 3 petang..

habis je jumpa advisor..aku dan pali ke tesco..
da lama tak gi tesco..
kami membeli beberapa bijik sushi serta sebungkuih roti kentang..
kami sebat sushi tersebut di dalam kereta..
pali tek puas hati kerana carlifornia rollnya cam haram..
lantas aku mengajaknya ke jalan-jalan ke klebang..
mengajak si pisha gak..

semasa menunggu pisha di bawah apartment sewaannya sesuatu terjadi..
aku semasa itu sedang bermesej..
tetiba aku rasa nak kemas tempat duduk bahagian belakang sebab jap gi pisha nak duk belakang..
handphone aku letak di atas bumbung kereta..
aku pun bawak la barang-barang yang bersepah di tempat duduk belakang ke bonet kereta..
selepas selesai..aku masuk kereta dan membuat pusingan U bagi memudahkan keretaku keluar jap gi..
pas je berentikan kereta..
aku terasa kosong..
ape yang tak kena?
aku pun bertanya kepada diri sendiri dan pali di sebelah.."eh, mana handphone aku?"
tetiba ku teringat yang aku letakkan menatang alah tu kat atas bumbung kereta..
"ya Allah!!! handphone aku!!!"
aku cepat-cepat keluar mencari handphone aku..
atas bumbung kereta..takde..
ah, sudah..mesti tercampak kat atas jalan ni sebab aku wat U turn tadi..
nasib baiklah handphone aku berwarna putih dan senang nak nampak..
kalu tak..tak tau la..
pali kat dalam keta dah terbahak-bahak..
sib baik beb!!
sian handphone aku..
dah bercalau-balau..
sib baik tak rosak..

dipendekkan cerita..
aku dan pali bukan sahaja pergi ke klebang ngan pisha..
malah si zila (hausmate pisha) gak turut serta..
kemudian disusuli matley..bf zila yang merangkap kawan baik aku gak..
kami pergi menikmati pisang goreng di klebang..

di sebelah malamnya pula..
kami ke mitc atas cadangan matley..
kami pergi bermain bowling di pusat bowling baru di situ..
sampainya kul 9 lebih..
dapat mainnya kul 11..
panas gak ati..
tapi nasib dapat main gak..

hari itu kami pulang dalam kul 3 pagi..

bersambung...

menari di kala sunyi..gilak!

terdapat perbezaan dalam mengungkapkan cinta kepada seseorang..

situasi 1:
kepada yang saling mencintai..
reaksi penerima..suka dan terasa dihargai..
kesan terhadap pengungkap..puas hati..

situasi 2:
kepada yang dicintai tetapi tidak mencintai kita..
reaksi penerima..tak suka, rimas, geli, jijik dsb..
kesan terhadap pengungkap..sakit hati bukan kepalang..

rumusan:
teruskan mencintai walaupun ianya sesuatu yang menyakitkan..cinta itu mengajar kita sesuatu yang berguna satu hari nanti..

(source: dari alam angker, anonimus)

Thursday, August 6, 2009

menu hari ini..

di tempat praktikal aku..
aku telah berkenalan dengan sejenis makanan yang unik (bagi aku la)..
makanan tersebut ialah nasi tumpang..

nasi tumpang?

ya..nasi tumpang..berasal dari negeri cik siti wan kembang..
yang uniknya tentang makanan ini ialah cara ia dibungkus..
dan sedap...









nasi tumpang pada hari ini turut ditumpangi oleh pn.nasi, en.pulut, en.telur dadar, cik ayam masak kicap dan pn.serunding...

hobi..hobo..hibo..hibi..


ada satu hobi aku yang boleh dikatakan agak janggal bagi seorang lelaki lakukan..
walaupun aku tau bukan aku je sowang lelaki yang ada hobi ni..
aku suka baca novel..

apa bezanya?
yang bezanya aku suka baca novel-novel cintan seperti terbitan alaf21, creative dan ghostwriters..

actually bagi aku takdenye pelik bila mempunyai hobi cenggini..
tapi..entahlah..sesetengah member aku akan terkejut atau pelik bila aku cakap aku suka baca novel cintan-cintun ni..

ada yang cakap aku jiwang la..
itu la..
ini la..
peduli apa aku?
aku bukannya kacau hidup orang..betul tak?

bagi aku baca novel ni wat aku tenang..
leka kejap tentang hal-hal atau masalah yang kengkadang mengganggu hidup aku..

bergantung gak ngan jalan citer novel..
aku akan kaitkan setiap watak dalam novel yang aku baca tu sama ada dengan orang-orang di sekeliling aku..atau artis-artis yang wujud kat muka bumi ni..
hahahahaha..
bunyinye cam berangan..tapi bukan sebenarnya..
aku cuma nak menjadikan novel yang aku baca lebih menarik..
cam aku sendiri yang mengalaminya..
kiranya dalam setiap novel yang aku baca tu..aku la watak utama atau heronya..
hahahahaha..

ala..aku tau..ramai gi lelaki yang suka baca novel cintan-cintun ni..
dan ramai gak berimaginasi bila sedang membaca tu..
apa-apa pun..marilah menyokong industri novel tempatan..


p/s: aku baru baca novel semalam..sampai kul 3 pagi gak la baru aku tidur..tajuk novel yang aku baca semalam "Seteguh Cinta" terbitan alaf21..pada yang minat baca novel aku cadangkan novel ini dan gak novel "Adam & Hawa" terbitan alaf21 gak..yang tu feveret aku sampai la ni..


Wednesday, August 5, 2009

ore..sanjou!!!



news yang aku baru dapat dari KREKO dan semestinya peminat-peminat Kamen Rider yang lebih otai dari aku dah pun tau pasal movie kamen rider terbaru ni..


lebih lasak!!


lebih gempak!!!


lebih bongkak!!!!

Kamen Rider Decade The Movie : All Rider vs Dai Shocker ialah satu lagi filem terbaru dalam siri rider yang aku rasa bakal menggamatkan dan membuatkan peminat-peminat wira rempit bertopeng ini melompat terkinja-kinja keseronokan kerana kebrutalan movie ini..


Ini kerana buat pertama kalinya lebih kurang 25 kamen rider dari era showa (70's - 90's) dan era heisei (2000 - now) bergabung untuk menentang geng jahat shocker yang tak habis-habis nak takluk dunia!!


25 rider? banyak seyh!! jadi..bolehlah kowang menonton penampilan semula rider-rider otai cam kamen rider no.1 & no.2, v3, riderman, amzon, stronger, dan ramai gi!!! serta satria baja hitam (kamen rider black) yang cukup terkenal di kalangan kita..


movie ini dijangkakan ditayangkan di jepun tengah bulan ni..di malaysia? kuar dvd je kot..tak sabar seyh nak tengok movie ni!!!


HENSHIN!!!!!


Monday, August 3, 2009

qunut!

aku tak pasti..
berdosa atau tak gelak tengok clip ni..
tapi..sekadar iktibar..
ape aku merapik?
enjoy the show..

video

cam haram kan?

lu pikir la sendiri..

*tak dapat tengok? http://www.youtube.com/watch?v=r89vZkLXgEk

tahniah kepada mereka..lepas ni siapa pula?

semalam aku ke kenduri kahwin..
ape gila aku tetiba nak gi kenduri kahwin ni??
selama ni yang rajin pulak aku nak gi majlis-majlis sebegini..
tapi ni kenduri quite special gak la..
kenduri kahwin sepupu aku..
kitowang memang rapat sejak dari kecil..
dia lebih muda dari aku 3 tahun..
muda-muda gi dah kahwin..
pasni sapa pulak?
aku?
lambat lagi..
awek pun tadak..hahaha..
lepaskan pakcik aku dulu..
ape-ape pun..
tahniah lah sepupu aku..
semoga kekal la hendaknya selama-lama..

pasangan yang memalu kucing..




sanak saudara generasi baru..




sanak saudara old-timer..

chelsea number 1!!!!!

penulis bersama pengantin lelaki..kami sepupu!!

p/s: pacat..ko bila nak kawin??